Koivuhaan Autokatsastus Oy | Katsastus Vantaa

Niittytie 15 Vantaa

ma-pe 8-18

Rekisterikilven tilaus

Tällä hetkellä Suomessa valmistetaan kaikkiaan 28 erilaista kilpityyppiä, joiden lisäksi voit nähdä liikenteessä vanhoja kilpiä. Puolustusvoimien ajoneuvoilla ja Ahvenanmaalle rekisteröidyillä ajoneuvoilla on omat kilpensä.

Ajoneuvolle annetaan nykyään ensirekisteröinnin yhteydessä automaattisesti EU-kilpi seuraavana vapaalla olevalla rekisteritunnuksella. Halutessaan voi hakea ajoneuvolle haluamallaan tunnuksella varustetun erityiskilven.
Ajoneuvoon voi pyytää EU-kilpien sijasta myös vanhanmallisia kilpiä. EU-kilvet voi vaihtaa vanhanmallisiin kilpiin rekisteröintejä tekevälle katsastustoimipaikalla, jolloin nykyinen rekisteritunnus säilyy ennallaan.

Jos ajoneuvoon ei mahdu pitkä rekisterikilpi, katsastajan tulee todeta asia ja merkitä tieto ajoneuvon teknisiin tietoihin. Kun tieto on lisätty, ajoneuvolle voi tilata pienen valkopohjaisen kilven rekisteröintejä tekevällä katsastustoimipaikalla.

Ajoneuvolla on ajoneuvoluokasta riippuen yksi tai kaksi kilpeä. Ajoneuvolle voi tarvittaessa hakea lisäkilpeä, jos esimerkiksi pyöränkuljetusteline peittää ajoneuvon alkuperäisen kilven. Lisäkilven voi tilata ajoneuvon omistaja tai haltija rekisteröintejä tekevällä katsastusasemalla.

Kadonnut/turmeltunut rekisterikilpi

Uuden rekisterikilven voi tilata kadonneen tai turmeltuneen tilalle rekisteröintejä tekevällä katsastustoimipaikalla. Tilausta ei pysty tekemään sähköisesti, eikä tilauslomakettakaan löydy sähköisessä muodossa. Tilauksen yhteydessä on annettava kirjallinen selvitys kilven katoamisesta tai turmeltumisesta, josta ei jää epäilystä, että kilpi olisi anastettu tai niitä voitaisiin käyttää väärin.

Tilattu kilpi on noudettavissa noin kahden viikon kuluessa tilauksen tekemisestä.
Kun tilaa uuden kilven kadonneen tilalle, on suositeltavaa tehdä väliaikainen kilpi, jota voi käyttää enintään kuukauden ajan.

Jos ajoneuvon rekisterikilvet on haltuunotettu viranomaisen toimesta, voi kilvet noutaa katsastustoimipaikalta, kun on suorittanut viranomaisen vaatiman toimenpiteen. Huomioi, että haltuun otettuja rekisterikilpiä säilytetään katsastustoimipaikalla kolme (3) kuukautta, jonka jälkeen ne romutetaan.

Huomasin ajoneuvostani rekisterikilpien kadonneen yön aikana. Miten toimin?

Jos kaksikilpisestä ajoneuvosta (esim. henkilöauto) molemmat kilvet ovat kadonneet, on suositeltavaa tehdä ajoneuvolle rekisteritunnuksen vaihdos. Tällöin katsastustoimipaikalta saa heti uudet rekisterikilvet uudella tunnuksella, eikä liikenteessä tule hankaluuksia tieliikennevalvonnan (esim. poliisi) kanssa.

Jos epäilee kilpien joutuneen anastetuiksi, tulee asioivalla henkilöllä olla rikosilmoitus mukana.

Jos haluaa säilyttää vanhan rekisteritunnuksen, huomioi, että voi joutua poliisin pysäyttämäksi, koska kilpien anastusilmoitus säilyy poliisin rekisterissä.

Jos yksikilpisestä ajoneuvosta (esim. mopo) on kilpi kadonnut, on tällöinkin suositeltavaa tehdä ajoneuvolle rekisteritunnuksen vaihdos.
 
Koivuhaan Autokatsastus Vantaalla palvelee kaikissa rekisteröintiasioissa ilman ajanvarausta. Katso rekisteröintipalvelun aukioloajat etusivulta