Siirtolupa

Yleistä siirtoluvasta

Siirtolupa on ajoneuvon väliaikaiseen siirtoon tai käyttöön myönnetty lupa, johon kuuluu ajoneuvoon kiinnitettävät siirtomerkit ja liikennevakuutus.
Siirtoluvan voi hakea maahantuodulle, katsastamattomalle tai liikennekäytöstä poistetulle ajoneuvolle.

Siirtoluvan myöntämisen edellytyksenä on, että ajoneuvolla on valmistenumero ja on liikenteeseen soveltuva (turvallinen varusteiltaan ja kunnoltaan). Ajoneuvolla ei saa olla erääntynyttä ajoneuvoveroa tai lisäveroa.

Siirtoluvan voi hakea rekisteröiviltä katsastustoimipaikoilta. Siirtolupahakemuksen voi täyttää ennakkoon tai täyttää vasta paikan päällä henkilökuntamme avustamana.

Siirtolupa myönnetään aikaisintaan seitsemän (7) päivää ennen sen voimassa olon alkamista.

Olet harkinnut auton ostamista ja noutamista Ruotsista? Ruotsalainen autoliike ei kuitenkaan halua jättää ruotsalaisia kilpiä ajoneuvoon kiinni, mikä neuvoksi? Siirtoluvalla saat haettua ajoneuvon Suomeen ja verottaa vasta sitten, kun olet päättänyt pitää auton.

Siirtoluvan hakija

Siirtoluvan hakijan ei tarvitse olla rekisteriin merkitty omistaja/haltija. Siirtoluvan voi hakea kuka tahansa.

Hakijan henkilöllisyys tarkistetaan asioidessa.

Käyttötarkoitus

Ajoneuvo liikennekäytössä

Liikennekäytössä olevalle ajoneuvolle voidaan myöntää siirtolupa ainoastaan korjaamo- ja katsastussiirtoa varten.

Ajoneuvo liikennekäytöstä poistettu

Liikennekäytöstä poistetulle ajoneuvolle voidaan myöntää siirtolupa väliaikaista siirtoa tai korjaamo- ja katsastussiirtoa varten.

Maahantuotu ajoneuvo

Mikäli ajoneuvossa ei ole voimassa olevia ulkomaalaisia rekisterikilpiä ja vakuutusta, tulee ajoneuvolle hakea siirtolupa. Tätä varten voit tehdä liikennevakuutuksen ennakkoon ja täyttää Verohallinnon nettisivuilla käyttöönottoilmoituksen, joka oikeuttaa väliaikaiseen kolmen (3) kuukauden verottomaan käyttöön. Tehtyäsi käyttöönottoilmoituksen, voimme myöntää sinulle siirtoluvan.

Siirtoluvan liikennevakuutus

Ajoneuvo liikennekäytössä

Ajoneuvon voimassa olevaa liikennevakuutusta voi käyttää, jos on ajoneuvon omistaja/haltija tai heidän valtuuttamansa henkilö.

Ajoneuvo liikennekäytöstä poistettu

Ajoneuvon olemassa olevaa liikennevakuutusta ei voi hyödyntää, vaan ajoneuvolle on otettava siirtovakuutus.

Maahantuodulle ajoneuvolle on aina suositeltavaa tehdä suomalainen liikennevakuutus, mutta ei ole kiellettyä käyttää siirtovakuutusta. Siirtoluvan hakijan on oltava vakuutuksenottajana.

Haettaessa siirtolupaa kilpailukäyttöä varten, voi ajoneuvon voimassa olevaa liikennevakuutusta voi käyttää, jos on ajoneuvon omistaja/haltija tai heidän valtuuttamansa henkilö.

Perävaunuille ei tarvitse ottaa erillistä siirtovakuutusta koskaan.

Siirtoliikennevakuutusmaksuista saat lisätietoa Liikennevakuutuskeskuksen nettisivuilta.